June 8, 2021

Episode 38: Pubertet, treningsprestasjon og mestring

Utvelgelsen av talenter tidlig i tenårene er en krevende øvelse, og det er lite treffsikkert å se på fysisk prestasjon. Dette skyldes den enorme variasjonen i vekst og modning mellom barn i ungdomsskolealder. Det finnes allikevel noen metoder som kan gjøre vurderingen mer rettferdig.

Dette er noe av det du kan høre mer om i den 38. episoden av NIH-podden, der Halvard Nikolai Grendstad er gjest. Han er stipendiat ved Institutt for fysisk prestasjonsevne og har spesialisert seg på trening, vekst og modning hos barn.

– Flere studier har til og med vist at om en «underdog» får like god oppfølging som et «stortalent» fra ung alder, ville vedkommende trolig ha best sjanse til å lykkes.

Årsaken er at ulike ungdommer starter vekstspurten til så ulik tid, og den hormonelt styrte veksten betyr svært mye for både spenst, fart, styrke og utholdenhet.
– Når tidspunktet for «take-off» og pubertet kan variere med flere år, vil målinger av for eksempel 12-åringer treffe dårlig. Tilsvarende blir fysiske tester ved opptak til idretts-ungdomsskoler meningsløst, sier Grendstad.

Trenere som ivrer etter å blinke ut talenter tidlig, kan bruke ulike metoder for å anslå hvor langt en ungdom har kommet med sin modning, som er mye viktigere enn alderen kalender viser.

 

LES mer om Prestasjon og mestring i puberteten

More episodes

Load more

Podbean App

Play this podcast on Podbean App